coming to Skye...
                      
John Whelan - 'Trip to Skye'


 

                     | Route 1 | Route 2 | Route 3 | Route 4, Skye at last! | On Scotland |
      
 

              
 

                      Blessings be with ye, both now and aye
                                             Dear human creatures!
                       Yours is the love that no gold can buy
                                                       Nor time wither
                Peace be to thee and thy children, O Skye!
                                                    Dearest of islands

 
                                                Alexander Nicolson (19th Century)
 

Deze en volgende pagina's beschrijven de heenreis naar het Schotse eiland Skye, gelegen aan de westkust en deel uitmakend van de Binnen- Hebriden. De keuze van dit reisdoel was allesbehalve rationeel: Gegrepen door tv-beelden van dit fascinerende eiland -ik wist nog niet wat en waar- deed mij op voorhand besluiten deze plek als mijn eerstvolgende reisdoel te kiezen. En zo gebeurde het... Vanuit het Engelse Newcastle upon Tyne, op één van die zeldzame wolkenloze dagen, dwars door Schotland in 4 etappes naar onze 'inkpot' aan het Loch Greshornish in het noorden van Skye. Lees over land en volk en onderga de natuur die zijn aanwezigheid aan allen dwingend oplegt. Informatie over logeeradressen is bijgevoegd.
             
                              

ROUTE 1: Newcastle - Callander

Newcastle is de meest noordelijke aankomst in Groot  Brittannië voor een ferry vanuit Nederland. Dit is ook waarom we de eerste route van onze reis naar Schotland laten beginnen in deze industriestad aan de monding van de Tyne. Bedrijvig Newcastle waar eens steenkool het belangrijkste exportartikel was, maar waar nu staal- en chemiefabrieken afgetekend aan de horizon staan. Het is de stad van Robert Curthose, oudste zoon van Willem de Veroveraar, stichter van het kasteel, waarvan je de ruïne ziet bij het opvaren van de Tyne. Maar ook de stad van Sting, zoon van een heel nieuwe generatie. Gelegen aan het oostelijke einde van Hadrian's Wall gaat de geschiedenis van Newcastle terug tot in een bewogen Romeins verleden. ( zie ook: on the borderline... )

Overtocht IJmuiden - Newcastle   :  DFDS Seaways
                      Vertrek IJmuiden   :  18.00 uur
                  Aankomst Newcastle  :  09.00 uur
                Route naar Callander   :  ca. 250 km

Ten noorden van Edinburgh en Glasgow liggen de Trossachs, 'het ruige land', Scotland in geconcentreerde vorm, teruggebracht tot de essentie... Dichters als William Wordsworth en Samuel Taylor Coleridge aanschouwden hier met eigen ogen hoe de beboste bergtoppen zich spiegelden in glinsterende meren. Sir Walter Scott zag in Loch Katrine en het landschap rond Ben Ledi het ideale decor voor zijn helden, ridders en jonkvrouwen in 'The Lady of the Lake' (1810). Aan deze toegangsweg tot de zuidelijke Hooglanden ligt het plaatsje Callander, waar boven het einde van de hoofdstraat de Ben Ledi (960 m) verrijst.

                                    The quiet lake, the balmy air,
                  The hill, the stream, the tower, the tree, -
                         Are they still such as once the were,
                              Or is it the dreary change in me?

                                                         Sir Walter Scott (1711-1832)                                                                                  Callander and Ben Ledi (960 m)
                                                      

In een verder verleden werd deze natuurlijke grens bepaald door de vele oude culturen die er elkaar ontmoetten: Britten, Schotten, Picten en Romeinen, zij allen lieten er hun sporen achter. Het is echter clanhoofdman Rob Roy -de Highland Robin Hood- die het meest tot de verbeelding spreekt, niet alleen van zijn achttiende eeuwse tijdgenoten, maar van de velen die in zijn voetsporen traden. Held of schurk, verstotene of rebel, het zijn nog altijd zijn heldenverhalen die tot op de dag van vandaag weerklinken tussen de glens en hoogten van de Trossachs. Zijn leven en karakter werden gevormd door het ruige landschap van zijn vaderland - en door de meedogenloze vervolging van zijn volk. Gedwongen om zich in afgelegen dalen terug te trekken, waren het Rob Roy en de mannen van zijn clan die als geen ander in staat waren plotseling tevoorschijn te komen om vee te roven of om geld terug te stelen. Ze werden dan ook bekend als the Children of the Mist.
                                                                     

In het diepst van de nacht... Sterren fonkelen aan een wolkenloze hemel. Daar, ineengedoken bij een vuur, zit Rob Roy MacGregor. Je kunt meeluisteren met een gesprek tussen Rob en een van zijn mannen. Met bittere overtuiging vertelt hij over de vete met de Hertog van Montrose en hoe deze leidde tot zijn verbanning; hoe zijn land werd afgepakt en zijn huizen geplunderd - en hoe hij nu zijn vijanden met gelijke munt betaalt...

                                       
                                                                  Balquhidder Churchyard - Rob Roy's Grave
                                                                 

Ten noorden van Callander -als we de A84 bij Kingshouse verlaten- ligt in het kleine gehucht Balquhidder de laatste rustplaats van de legendarische volksheld Rob Roy te vinden. Te midden van de adembenemende schoonheid van de verscholen Balquhidder Glen ligt op de begraafplaats van het dorp zijn graf. Een inscriptie met de tekst: 'MacGregor Despite Them' herinnert aan het roemrucht verleden. Vanaf de steile hellingen ('braes') van Balquhidder weerklinkt -als je goed luistert- de populaire folk song 'Will ye go, lassie go?'

                                       
                                                            Plaque proclaiming: 'MacGregor Despite Them'


   Route naar Callander   :   Via de A696/A68 naar Edinburgh,
                                           M9 naar Stirling en Trossachs
                   Landschap   :   The Cheviot Hills (grens Engeland/Schotland),
                                         Southern Uplands, Trossachs, Loch Katrine, Ben Ledi Accomodatie Callander   :   Highland House Hotel                                      
                                                                               Callander - Highland House Hotel


  
info...
 

                                 

                                                                                                                                      Route 2...